Casele plutitoare din IJburg (Amsterdam).



Casele plutitoare din IJburg sunt situate la 15 minute de centrul orașului Amsterdam, Olanda, și formează cea mai mare urbanizare de locuințe pe apă din lume.

Clădirile sunt cuplate împreună și unite prin poduri, care permit accesul în zona rezidențială și interconectează casele.

Nivelul mării continuă să crească, iar mulți experți în arhitectură și proiectare propun casele plutitoare ca o soluție viabilă la această problemă.

Urbanizarea de case plutitoare din IJburg, formată din 150 de case, a fost un proiect conceput de biroulde arhitectură și urbanism Marlies Rohmer.

 

Istoria caselor plutitoare din IJburg.

 

IJburg este un cartier rezidențial situat în zona Amsterdam-Oost, iar casele plutitoare au fost amplasate pe lacul IJ, care găzduiește, de asemenea, o serie de insule artificiale.

În anul 1965, arhitecții Hendrik, Broek și Berend au conceput un proiect pentru construirea unui oraș pe lacul IJ, pentru a găzdui circa 350.000 de locuitori. Cu toate acestea, planurile naționale de urbanism au determinat o altă strategie de extindere a zonelor rezidențiale ale orașului.

Ca urmare a celor de mai sus, alte zone au început să se extindă, cum ar fi de exemplu Purmerend și Hoorn, inclusiv apariția noului oraș Almere.

În anii ’80 se înregistrează noi schimbări în politica urbană a orașului și, de asemenea, crește cererea pentru zonele rezidențiale ca urmare a unei populații mai mari.

Orașul Amsterdam, fiind situat între și Schiphol și rezervațiile naturale din Bovenkerkerpolder și Landelijk Noord, singura alternativă a fost aceea de a construi în zona Nieuw-Oost.

La fel ca multe proiecte urbane din diferite orașe ale lumii, noua zonă rezidențială a avut mulți detractori și la 19 martie 1997 a avut loc chiar și un referendum pentru a se decide dacă noul cartier va fi construit în cele din urmă.

Structura caselor plutitoare din IJburg.

 

Casele plutitoare sunt construite într-o fabrică specializată și apoi sunt remorcate pe canale până când ajung la lac, pentru a fi în cele din urmă cuplate cu celelalte case.

În practică, casele plutitoare au toate facilitățile, iar fundațiile lor special concepute permit ca aceste case să urce și să coboare în funcție de nivelul mării.

 

Distribuie pe rețele sociale