O casă din lemn este mai călduroasă?
- Spun asta și eu, dar și specialiștii. Se știe că lemnul este un foarte bun izolator termic, dar și fonic. Ce poți să îți dorești mai mult de la o casă decît ideea că îți va oferi căldura în timpul iernilor geroase și o atmosferă răcoroasă în perioadele toride ale verii?
O casă din lemn te ajută să economisești?
- Poate că ți se va părea surprinzător, poate că nu, dar o casă din lemn te poate ajunge însă cu 30-40% mai ieftină decît una din cărămidă. Materialele sunt mai ieftine,* manopera este și ea mai ieftină, e și normal că întreaga cheltuială cu construcția casei să fie mai redusă.
Într-o casa din lemn te poți muta mult mai repede?
- Șase luni? Un an? Doi? Pare destul de mult, iar vestea bună e că la o casa din lemn timpul de construcție și finalizare este mult mai redus. Construcția în sine poate dura o singură săptămînă, dacă echipa de constructori este numeroasă și compusă din profesionisti. Cu tot cu finisaje, mobilat și amenajat, in 6-8 săptămîni te poți muta în noul tău cămin.
O casă din lemn este mai rezistentă și durabilă?
- Știați că o casă din lemn poate să reziste la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter? Casele din lemn sunt pe locul 2 la rezistența la mișcări seismice, după zgarie-nori. Cine s-ar fi gîndit? Lemnul e un material elastic ce preia foarte bine șocurile și vibrațiile provocate de vînturi, cutremure și alte fenomene naturale. Contează și calitatea materialului, însă durabilitatea este de necontestat. Gandește-te la mănăstirile din lemn care rezistă de sute de ani sau la casele strămoșești realizate din aceeași structură lemnoasă.
*Manoperă- muncă manuală care este necesară pentru efectuarea unei lucrări.