Ipotecă sau leasing imobiliar? Mai ieftin nu tot timpul înseamnă mai bun.



Piaţa creditelor ipotecare se află  într-o continuă creştere, în ultimii ani, iar mai multe bănci şi companii de creditare încearcă să aducă produse noi şi avantajoase pentru a avea o cotă de piaţă cât mai mare. Alegerea unui credit ipotecar sau a unui leasing imobiliar depinde de veniturile clientului, şi cât ar fi de paradoxal uneori creditul cu o rată mai mică nu este cel mai convenabil.

Dacă te-ai decis să contractezi un credit pentru a cumpăra o locuinţă nu trebuie să te grăbeşti să baţi la uşa băncii sau a unei companiei de creditare, care oferă cea mai mică rată. Orice ofertă, cât ar fi ea de tentantă trebuie analizată minuţios. Pot fi chiar cazuri când un credit care are o rată mai mică nu este convenabil, din cauza unor condiţii stricte impuse de creditor, pentru a-şi micşora riscurile creditării.

Dacă să comparăm un credit ipotecar cu o ipotecă imobiliară atunci prima este mul mai populară şi oferă rate de creditare ceva mai mici. Pe când leasing imobiliar este mai convenabil persoanelor care nu pot demonstra oficial o mare parte din venituri, au venituri sezoniere sau nu posedă un avans de peste 30-50% pentru achiziţia imobilului etc.

Credite ipotecare după necesitatea clientului:

În ultimii câţiva ani Moldova Agroindbank  se poziţiona ca lider pe piaţa ipotecară oferind cele mai mici rate la creditele imobiliare. De ceva timp aceasta a luat decizia să ofere credite noi pe un termen de până la 5 ani, „din cauza situaţiei nefavorabile din regiune”, după cum ne spune un director de filială care nu a dorit să fie  nominalizat. În schimb alte bănci, care până acum aveau o cotă mai mică, au început să vină cu oferte destul atractive şi adaptate situaţiei de pe piaţă. Mobiasbanca oferă o reducere promoţională la credite şi oferă cea mai mică rată la credit ipotecar de pe piaţă cu DAE*  de 11,04% (calculată pentru un credit de 100 mii lei  pe un termen de 5 ani).

Unibank oferă „ipoteca cu buletinul”,  prin acest credit este oferită o simplificare maximă a formalităţilor şi nu este solicitat certificatului de salariu. Fapt ce avantajează o categorie destul de mare de persoane, care nu pot demonstra oficial veniturile pe care le au. Totuşi acest credit are  DAE puţin peste 13%, este destinat imobilelor date în exploatare şi este necesar un aport iniţial de minim 45%.

Merită menţionat şi Eximbank cu o creditul imobiliar Famiglia, cu o Dobândă Anuală Efectivă de 11,21%, calculată pentru un credit în suma de 100 000 lei pe perioada de 60 de luni.

Fiecare din aceste credite ipotecare are anumite condiţii specifice, mai ales pentru primii ani de creditate, astfel că preţul creditului variază şi în funcţie de termenul creditării. Dacă acesta este mai mare, rata promoţională din primul/primii ani se diluează şi are o influenţă mai mică asupra soldului creditului. În acest caz  trebuie de atras atenţia atât la DAE cât şi la ratele care vor trebui achitate.

Leasing imobiliar: mai scump, dar mai flexibil:

Chiar dacă băncile oferă condiţii destul de avantajoase se poate întâmpla ca banca să nu accepte acordarea creditului imobiliar, fiindcă nu vă încadraţi în condiţiile produsului, cum ar fi: aportul iniţial foarte mic sau inexistent al beneficiarului, lipsa unui gaj suplimentar pentru a garanta un bun imobil viitor, venituri oficiale prea mici, etc.  În acest caz ar fi o soluţie un leasing imobiliar care se poziţionează ca un produs de alternativă la creditul imobiliar.

Specificul acestui produs este termenul mai scurt de creditare, în general 5 ani, doar în unele cazuri  până la 10 ani. Creditele oferite de aceste companiile de leasing au condiţii destul de flexibile pentru a corespunde necesităţilor clientului, dar preţul creditelor e ceva mai mare, din cauza unui grad mai mare de risc.

Pe piaţa leasingului imobiliar unul din lideri este  MAIB Leasing care oferă un credit în euro cu DAE 14,7% +  asigurarea în favoarea companiei (calculat pentru o sumă de 20 mii euro pe un termen de 5 ani), pentru un credit în lei, DAE creşte până la 25,47% . Alte companii care au fost analizate oferă rate de creditare comparabile sau mai mari, anumite din acestea chiar recunosc că nu au oferit nici un credit de leasing imobiliar.

Potrivit experţilor imobiliari acest produs  poate creşte în popularitate doar atunci când piaţa imobiliară va fi într-o creştere accentuată, iar în prezent aceasta se află într-o creştere foarte lentă sau chiar stagnare.

*Dobânda anuala efectiva (DAE) include toate costurile pe care le implică un credit: dobânda anuală, costul asigurării, comision de analiză dosar, taxele de administrare (lunare sau anuale), fie că este vorba despre o sumă fixă, fie că se referă la un procentaj din soldul creditului rămas de achitat.

Картинки по запросу leasing

 

Distribuie pe rețele sociale